05/04/2021

Matalasoluruokavaliosta ja sairaalaruoasta

Väitetään, että sairaalassa ruoka on pahaa. No eikä ole! Olen saanut maukasta perusruokaa, liiankin suurina annoksina ja liikunnan määrään suhteutettuna turhankin usein tarjoiltuna. HUSin ruokalistat löytyvät osoitteesta menu.hus.fi ja Meilahden sairaala-alueen potilasruokailujen ruokalistat valmiiksi valittuna täältä.

Tavallisella osastojaksolla

Syöpiksellä tarjoillaan vuoteeseen aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Aamiainen on räätälöity omien mieltymysten mukaan, esimerkiksi minulle ei tuoda puuroa eikä velliä, koska en niistä välitä. Aamiaiseni koostuu kahvista, leivästä/sämpylästä päällisineen, vedestä, tuoremehusta, jogurtista ja lasillisesta mehukeittoa. Mehukeiton säästän aamiaiselta ja otan sen kanssa päivän mittaan isokokoiset ja vaikeasti nieltävät natriumbikarbonaattitabletit (nabic).

Lounas ja päivällinen sisältävät vaihtuvan pääruoan, salaattia/vihanneksia, leivän ja jälkiruoan. 

Välipala on usein kahvi/tee/kaakao ja keksejä. 





Iltapala on esimerkiksi teetä ja karjalanpiirakka. Väli- ja iltapalaa ennen käydään kysymässä jokaiselta toiveita. Kaikki ruoka on käsittääkseni laktoositonta. 

Lisäksi potilaiden käytössä on jääkaappi, josta löytyy mm. hedelmiä, viiliä, voileipiä, juomia ja jäätelöä. 


Intensiivijakson erikoisruokavalio

Tulevan intensiivijakson aikana ruokailuni poikkeaa normaalista. Matalasoluvaiheen aikana veren soluarvot ovat matalalla tai jopa nollasolutasolla ja infektioriski on siten suuri.

Alentuneen vastustuskyvyn (AVA) ruokavaliosta poistetaan kaikki ruoka-aineet, joiden mukana on erityinen riski saada haitallisia bakteereja (esim. listeria, salmonella, yersinia), viruksia (esim. noro), homeita tai hiivoja. Tällaisia ruoka-aineita ovat mm. pastöroimaton maito, raaka kala ja liha, kotimaiset ja ulkomaiset tuoreet kasvikset, tuoreet ja pakastetut marjat ja hedelmät, joita ei voi kuoria sekä probioottivalmisteet.

Ruokavalion pääperiaatteena on, että kaiken tulee olla yli 100 asteiseksi kypsennettyä tai kuorittua. 

Matalasoluruokavalion aikana vältettäviä elintarvikkeita ja ruoka-aineita ovat:

  • pastöroimaton maito ja siitä valmistetut tuotteet kuumentamattomana, esim. parmesaani, homejuustot, tuorejuustot
  • probioottivalmisteet, esim. Rela-, Gefilus-, Proviva-, Activia-, Yosa-tuotteet sekä Play-jogurtti ja -vanukas
  • spraykerma
  • kermavaahtoa sisältävät jälkiruoat ja leivonnaiset
  • savu- ja suolakala, graavattu kala, mäti [sisälämpötila 75° ok]
  • kalasta valmistetut puolisäilykkeet, esim. silli [kalatäyssäilykkeet kuten tonnikala ok]
  • äyriäiset kypsentämättöminä, esim. katkaravut, simpukat
  • raaka tai kuivattu liha kuumentamattomana [sisälämpötila 75° ok]
  • meetvursti, salami ja ilmakuivattu kinkku kuumentamattomana
  • kananmuna raakana tai löysäksi keitettynä [8-10 min. keitetty muna ok ]
  • teollinen, suolaliemessä säilötty kananmuna (ei pastöroitu)
  • tuorepuurot ja pähkinöitä tai siemeniä sisältävät myslit
  • pähkinät, suolapähkinät ja siemenet kypsentämättöminä [sipsit ok]
  • kasvikset ja sienet kypsentämättömänä, esim. salaatit, idut, kaalit, sipulit, kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri [säilykkeet ja kotimaiset kasvihuonekurkut, -tomaatit ja -paprika ok hyvin pestyinä, muut 2 min. 90°]
  • juurekset kypsentämättöminä vuoden vaihteen jälkeen
  • tuoreet hedelmät, joita ei voi kuoria, esim. luumut, viinirypäleet, kirsikat, persikka [mehut, säilykehedelmät, teolliset kuivatut hedelmät ok]
  • siemenkodalliset hedelmät kokonaisina [kotimainen omena siemenkota poistettuna ja hyvin pestynä ok]
  • pakastetut hedelmät kypsentämättöminä
  • tuoreet ja pakastetut marjat kypsentämättöminä [5 min. 90° ok]
  • hunaja sellaisenaan [20 min. 80° tai 5 min. 85° ok]
  • mausteet kuumentamattomana
  • yrttimausteet kuivattuna ja tuoreena ja dippikastikkeet kuumentamattomana
  • lähdevesi [kiehuvan veden tee ja teollinen jäätee, vesijohtovesi, kivennäisvesi ok]
  • omatekoinen kotikalja, sima, jäätee sekä maitohappokäymisellä valmistetut mehut

Saamassani ohjevihossa suositellaan intensiiviltä kotiutumisen jälkeen seuraavana 3 kuukautena välttämään:

  • graavi/raaka kala
  • tyhjiöpakattu kala (<-- jos tämä sisältää myös esim. lämminsavusiian, niin itku on lähellä. Kesä ilman savukalaa on saariston lapselle ankea. Pitää selvitellä...)
  • pastöroimattomat juustot
  • majoneesi ym. raakaa kananmunaa sisältävät tuotteet [oletan, että teollinen, pastöroitua kananmunaa sisältävä majoneesi on ok, koska se on ok matalasoluvaiheessakin]
Lisäksi ohjeistetaan pitämään hyvästä ravitsemustilasta huolta, noudattamaan ruoanlaitossa hyvää hygieniaa ja kypsentämään ruoka riittävän kuumaksi. Useat pienet ja mahdollisimman monipuoliset ateriat, välipalat ja lisäravinteet edesauttavat toipumista ja antavat voimia. 

Juoda pitää vähintään 2 litraa päivässä. 

Toisaalla inttternjetsissä neuvotaan käyttämään ensiluokkaisia raaka-aineita ja noudattamaan parasta ennen päivämäärää. Eka on helppo toteuttaa, jälkimmäinen ei, koska en pidä ruokahävikistä ja olen käyttänyt surutta parhaat päivänsä ohittaneita tuotteita. Pitää yrittää skarpata... onhan mulla sentään hygieniapassi suoritettuna. 😂 Suositeltavaa on myös käyttää valmiiksi pakattuja tuotteita, kerta-annospakkauksia, huolehtia jääkaapin kylmyydestä, kylmäketjun katkeamattomuudesta, oikeista tarjoilulämpötiloista ja esimerkiksi einesten lämmittämisestä höyryävän kuumaksi (75
° C) välillä sekoittaen. Ihan hyviä ohjeita varmaan normaalielämäänkin.

Tarkemmat ohjeet Terveyskylässä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Jälkihehku

Katsoin eilen Jälkiloisteen (Ettergl ø d). Katso sinäkin, jos haluat kevyessä ja viihdyttävässä muodossa ymmärtää mitä syöpämatkalla tapahtu...